skip to Main Content

Placemakers geeft rondleiding / Maakbaarheid in Amsterdam Noord

Iedere tijd brengt haar eigen idealen over hoe we willen wonen en de stad vorm krijgt, maar gelden deze zelfde idealen nog steeds of zijn deze veranderd? En hoe flexibel is het aanpassingsvermogen van de stad wanneer de idealen van haar bewoners verschuift?

Tijdens een rondleiding van Placemakers in Nieuwendam Noord leren studenten van Algemene Sociale Wetenschappen (UVA) anders kijken naar de verschillende woonwijken en hun bijbehoorende maakbaarheidsidealen. Een stad die leeft is er een die transformeert en meegroeit met de tijdsgeest van haar bewoners en dat bedachte maakbaarheidsidealen soms worden bijgesteld om daarin te kunnen voorzien.

Op een koude januari ochtend hebben we het startpunt van de rondleiding lag op het Purmerplein, het centrum van tuindorp Nieuwendam. Een wijk ontwikkeld met de principes van een tuindorp; “Town and country must be married, and our of this joyous union will! spring a new hope, a new life, a new civilisation” Ebenezer Howard, garden cities for tomorrow.

Het gaat in het model niet alleen om een mooie vormgeving en een aangenaam woonmilieu, maar ook om sociale aspecten zoals ontmoeting, en recreatie in het groen. Je ziet een wisselwerking ontstaan tussen die twee kanten: de vormgeving versterkt het gebruik, en een intensief gebruik maakt het op zijn beurt mogelijk om veel te investeren in de vormgeving. Sociale en ruimtelijke aspecten vormen bij Howard een hecht geïntegreerd model; een sociaal-ruimtelijk model in ware zin.

Tussen een paar woonblokken vinden de Placemakers samen met de studenten een kleine groene oase in winterslaap. Een van de bewoners heeft het plantsoen tot een klein vruchtbaar groente paradijs gemaakt, nu in haar rust periode. Een goed voorbeeld van hoe de openbare ruimte een gemeenschappelijk nutstuin is geworden.

Aan de rand van het tuindorp vinden we de organische diverse lintbebouwing langs de Nieuwdammerdijk. Door de eeuwen heen zijn er huizen zij aan zij gebouwd, aangepast en getransformeert naar de dag van vandaag. Niet vooraf bedacht in structuur, maar afgestemd op het ritme en verlangen van het individu. Een maakbaarheidsmodel dat zeer hoog gewaardeerd wordt door de studenten.

In de jaren 60 bij het nieuwe bouwen, ook het nieuwe leven in de functionele stad. Alle onderdelen en functies van de stad netjes geordend en gescheiden van elkaar. Maar wanneer alles tot in perfectie is gemaakt, gebaseerd op ordelijk en inzichtelijk voor de staat, ontstaat er ook een gevoelig en fragiel systeem. In een monotone omgeving is weinig ruimte voor eigen invulling van de bewoners, en een plek waar niet veel studenten zichzelf zien wonen.

Ter afsluiting van de rondleiding hebben de studenten een bezoekje gemaakt aan de Modestraat, een van de broedstraten in Amsterdam Noord. De deuren staan open voor buurtbewoners om samen met creatieven aan de slag te gaan. Hier krijgen we een goede indruk hoe de wijk bruist van creativiteit en geeft veel inspiratie hoe je van onderaf maakbaarheid in de stad kunt ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top