skip to Main Content

Community Lover's Guide Fietstocht door Amsterdam Noord


Vrijdag 11 mei verzamelde een groep van zo’n 15 personen zich aan de Noordzijde van het station bij het pontje over het IJ. Op de fiets werd voorafgaand aan de lancering van de Community Lover’s Guide later die avond, een aantal bijzondere projecten bezocht in Amsterdam Noord. Om 13.30 uur startte een ontdekkingstocht langs succesvolle bottom-up initiatieven.

De initiatieven maken vrijwel allemaal onderdeel uit van de gids die die avond wordt gelanceerd. De Community Lover’s Guide biedt een platform aan ondernemende burgers en betrokken sociaal ondernemers die op creatieve wijze lokale gemeenschappen weten te creëren. Het boek laat 14 projecten uit Amsterdam zien en is samengesteld door social designer Jonmar van Vlijmen. Maar wat is er nu leuker dan deze projecten met eigen ogen te zien?

Net over het IJ bezoeken de fietsers als eerste de Tolhuistuin waar het Eddie The Eagle Museum is gevestigd. Dat is een experiment van drie Amsterdamse kunstenaars: Arthur van Beek, Aukje Dekker and Sieto Noordhoorn. Zij storten zich in een avontuurlijk experiment met kunstenaar met diverse achtergronden. Het motto is: Durf te falen! Dan gebeuren de mooiste dingen.

Vervolgens worden de fietsen weer gepakt en gaat de groep verder naar de KijkRuimte op de Van der Pekstraat. KijkRuimte is een cultureel onderzoeksplatform in Amsterdam-Noord. “Het is een tweejarig kunstproject dat door artistiek onderzoek en interventies een bijdrage wil leveren aan het ontwerp en de ontwikkeling van de publieke ruimte”, aldus Merel Willemsen, één van de initiatiefnemers. KijkRuimte is een huis middenin de wijk waar verschillende kunstenaars en onderzoekers gedurende twee jaar zullen komen werken en wonen. Samen met buurtbewoners zijn de afgelopen maanden diverse projecten opgezet: van inzicht in het ontwerp van de verschillende huisnummerbordjes tot de relatie tussen de Van der Pekbuurt en Overhoeks.

Het derde initiatief dat wordt bezocht is de DemoTuinNoord van Debra Solomon. In deze sneak preview – de tuin opent officieel pas over enkele weken – wordt duidelijk dat de mensen van Urbaniahoeve de afgelopen maanden veel werk hebben verzet. In deze open ruimte tussen een aantal gebouwen in, wordt gewerkt aan een foodscape: oftewel een eetbaar landschap. In samenwerking met de buurt, zal hier eigen voedsel worden geproduceerd, midden in de stad. De meerwaarde van het project uit zich zowel op fysiek als sociaal vlak: een leegstaand terrein wordt mooi ingevuld, buren werken samen en kinderen en volwassenen weten weer waar voedsel vandaan komt.

De fietstocht eindigt bij de Noorderparkkamer. Middenin dit park ligt de Noorderparkkamer. In 2007 heeft een groep creatieven op initiatief van cultureel ondernemer Floor Ziegler de handen ineen geslagen om het toekomstige Noorderpark, gelegen tussen vier achterstandswijken in Amsterdam Noord, een eigen huiskamer te bezorgen: de Noorderparkkamer. Intussen is de Noorderparkkamer een bruisende plek weer iedere zondag buurtbewoners samen komen om te genieten van een optreden van iemand uit de buurt of een workshop middag voor kinderen. Sinds enkele maanden is de Noorderparkbar ook geopend. De bar, gebouwd door een groep ontwerpers uit de buurt, bestaat uit materialen gevonden op Marktplaats en vertelt daardoor een heel eigen verhaal.

De fietstocht laat zien dat het Stadsdeel Noord steeds interessanter wordt door de bijzondere initiatieven van mensen die goed aansluiten bij de wensen van de buurt. Goede voorbeelden van hoe beschikbaarheid van ruimte kan leiden tot een nieuwe impuls voor levendige buurten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top