skip to Main Content

Workshop Placemaking in De Meevaart

kaartjes workshop elos

Ter ere van het drie jarig bestaan van Oasis games in Nederland organiseerde Elos foundation Nederland op 8 maart de Ipmact’In community Conferentie om samen de impact van  veranderingsprocessen in communities te vergroten. De conferentie werd gehouden in De Meevaart – een huis van en voor de buurt – in Amsterdam Oost. Oasis games is een methode ontwikkeld door een interdisciplinaire groep van Elos foundation Brazilië. Het doel is het realiseren van een gemeenschappelijke droom van de wijk. Samen met bewoners, professionals en vrijwilligers gaan ze 6 dagen de wijk in en proberen ze op een speelse manier bewoners te mobiliseren en te betrekken bij een ruimtelijke actie die hun gezamenlijke droom verbeeldt. De Oasis game is geslaagd als mensen zich gesterkt voelen door de collectieve actie. In 2010 is deze methode geïntroduceerd in Nederland door middel van een uitwisseling en trainingsprogramma. Sindsdien zijn er op verschillende plekken in Nederland succesvol Oasis games uitgevoerd.

Placemakers is uitgenodigd om tijdens de conferentie een workshop “Placemaking”  te geven aan genodigden en bezoekers. De workshop geeft mensen een kijkje geven in het proces van Placemaking door zelf de drie stappen – Locatie, Co-creatie en Actie – door te lopen. De deelnemers doen onderzoek op locatie, de Meevaart zelf. Ze kozen een zaal binnen de Meevaart en moesten daarover zo veel mogelijk te weten komen. Wat gebeurt er zoal? Wie maakt er gebruik van? En wat is de potentie van de locatie?

meevaart elos workshop placemakers

Vervolgens presenteerden de deelnemers hun onderzoeksresultaten voor het onderdeel “co-creatie”. In een gezamenlijke brainstorm werden de eerste hints gegeven voor mogelijke ideeën en potentie van de locaties. Gezien alle activiteiten die op dat moment bezig waren binnen de Meevaart waren niet alle locaties even goed te onderzoeken, maar het rondlopen en bevragen van de staf gaf deelnemers een idee van hoe het gebruik en de bestaande functies versterkt kunnen worden.

meevaart elos workshop placemakers

Met alle informatie kwamen we uiteindelijk tot het laatste deel van Placemaking, de actie. Een groot bord diende als ‘Meevaart Wenswijzer’. Hier stonden de verschillende locaties met daaronder spijkers en labels. Per locatie hingen de deelnemers labels op met ideeën ter verbetering of communicatie voor de verschillende ruimtes. Dromen waren bijvoorbeeld om in de inloop tussen 10 en 11 uur iedereen een knuffel te geven om iedereen welkom te heren of om kunstwerken die worden gemaakt in de Meevaart te etaleren om anderen te inspireren. De Meevaart Wenswijzer blijft achter in de hal van De Meevaart zodat hij steeds verder aangevuld kan worden. Zo kunnen bewoners worden geinspireerd om hun eigen ideeën te delen of om dromen verder uit te voeren in De Meevaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top