skip to Main Content
Kleurenkompas In De Kleurenstraat

Kleurenkompas in de Kleurenstraat

In de Kleurenstraat in de Banne verzamelt Placemakers voor het project ‘Kleurenkompas’ verhalen en herinnering van thuis. We verbinden heden, verleden en toekomst door kennis, verhalen en tradities in te zetten vanuit de verschillende culturen die de wijk de Banne rijk is. Buren geven verschillende betekenissen aan dezelfde wijk: binnen de buurt is er voortdurend culturele uitwisseling. Door dit letterlijk in kaart te brengen op een zichtbare plek in de wijk willen we recht doen aan de schoonheid van deze culturele dynamiek.

Het  ‘Kleurenkompas’ begint in de Klipperstraat en verwijst naar de herinnering aan de zeilschepen die verre reizen maakten. De Klipper is een snel zeilschip en heel geschikt voor handel in kostbare goederen die niet veel ruimte innemen zoals thee, specerijen en passagiers. Maar naast  goederen en passagiers reisden ook mooie verhalen mee terug naar Nederland. De klipper was gebaat bij een goed kompas om naar alle windstreken te navigeren. Het kleurenkompas in de Banne wijst bewoners de weg naar hun eigen herinneringen en die van hun buren.

Iedereen heeft wel een warme en  bijzondere herinnering aan thuis die we graag willen delen. Op de wereldkaart van het Kleurenkompas vertelt iedereen zijn eigen verhaal. Wat is jouw mooiste herinnering aan thuis en aan welke plek denk je dan? Welke kleuren, geuren, geluiden of activiteiten maakt deze plek zo bijzonder? De antwoorden op deze vragen komen terecht op een vlaggetje op de kaart. Zo brengt deze kaart lievelings-herinneringen uit exotische, warme of dierbare moederlanden tot leven in de Klipperstraat – en werken buren samen aan nieuwe verhalen op deze plek.

Met deze verhalen hebben we een voedingsbodem voor volgend jaar om  een ontmoetinsplek tussen de flats samen met bewoners in te richten. De lievelingsherinneringen die we hebben opgehaald worden als een nieuw geheel vormgeven in een object, het kleurenkompas. Op het kompas kunnen allerlei activiteit plaatsvinden, maar is tevens een informele plek voor ontmoeting. Door dit object samen te maken maken we de innerlijke leefwereld en rijke geschiedenis van verschillende bewoners zichtbaar in de openbare ruimte. Placemakers maakt buurten en plekken aantrekkelijker door tijdens een co-creatie traject bewoners zelf zeggenschap te geven over de openbare ruimte. Door de gebiedseigen identiteit – en die van haar bewoners – aan een ruimtelijk ingreep brengen we fysieke en sociale kwaliteiten samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top