skip to Main Content
Nieuw UvA Vak: Placemaking, Estafette Voor Stadsontwikkeling

Nieuw UvA vak: Placemaking, estafette voor stadsontwikkeling

Met veel plezier werkt placemakers aan Placemaking, een nieuwe cursus aangeboden bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) over stedelijke gebiedsontwikkeling op sociaal en ecologisch vlak. In het 1e semester van studiejaar 2017-2018 is een pilot gestart waar ca. 15 studenten in een netwerk van wetenschappers, bewoners, overheid, en organisaties bijdragen aan gebiedsontwikkeling in Amsterdam. Ieder semester bouwt een nieuwe groep studenten voort op de resultaten van de vorige studententeams.

Tijdens Placemaking: estafette voor gebiedsontwikkeling richten we ons op theorie, beleid en uitvoering van Placemaking door ons onder te dompelen in een fysiek gebied: lokale sociale en ecologische ontwikkelingen vormen de aanknopingspunten voor analyse en actie. Door verschillende aspecten van het gebied te mappen genereren we elkaar opvolgende inzichten over maakbaarheid enerzijds en uitvoering anderzijds. Aan de hand van onderzoek, workshops en dit in concrete acties om te zetten, leveren we waardevolle bijdragen en inzichten aan externe opdrachtgevers (lokale stichtingen en initiatieven, gemeente etc.) voor verdere ontwikkeling. Door een meerjarige samenwerking tussen de UvA, gemeente, en bedrijven, bouwt ieder semester een nieuwe groep studenten voort op het gebiedsdossier. Studenten geven na afloop het stokje door aan de volgende groep en spelen een rol bij het opzetten en vormgeven van de nieuwe projectfase. Momenteel onderzoeken studenten het Science Park gebied met als opdrachtgevers Stichting Science Park, Anna’s Tuin & Ruigte en Startup Village/Rochdale. Studenten werken op locatie aan hun onderzoek en interventies vanuit het nieuwe Startup Village.

Studenten leren zo om wetenschappelijke kennis te valoriseren en hun eigen academische en 21st century skills te verbeteren en in te zetten. De ambitie is om na een aantal jaar een levendig netwerk op te bouwen van professionals, academici, studenten, en alumni, die doorlopend met elkaar in dialoog blijven over dit thema. Dit eerste jaar gaat het om de gebiedsontwikkeling van Science Park. Na de pilot richt het vak zich ook op andere gebieden, zoals de nieuwe eilanden van IJburg II.

      

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top