skip to Main Content
Placemakers Nieuwe Werkplek Op De Ceuvel

Placemakers nieuwe werkplek op De Ceuvel

De Ceuvel is een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. In 2012 diende een groep architecten het winnende plan in voor een prijsvraag van de gemeente Amsterdam. Ze kregen het terrein voor 10 jaar te leen. Inmiddels is het al drie jaar in gebruik door een bruisende gemeenschap van ondernemers en kunstenaars die eigenhandig hebben meegebouwd aan hun werkplek; een circulair kantoorpark van woonboten. Placemakers is neergestreken op boot14, waar we de komende zeven jaar bureau gaan houden.

De Ceuvel is één van de meest unieke stedelijke experimenten in Europa. Oude woonboten zijn met fundering en al op het zwaar vervuilde terrein geplaatst, verbouwd tot duurzame werkplekken en verbonden door een meanderende steiger. Rondom de boten krijgen bodemreinigende planten vrij spel om de vervuilde grond te zuiveren. De Ceuvel is niet alleen een ‘verboden tuin’ die na 10 jaar schoner wordt achtergelaten, maar ook een speeltuin voor duurzame technieken: door duurzame technologie te integreren voorzien we zoveel mogelijk in onze eigen elektra en verwerken we ons eigen afval op innovatieve, nieuwe manieren. Dit experiment biedt ruimte aan o.a. creatieve werkplekken, een cultureel podium, café-restaurant, vergaderlocaties en een drijvend bed & breakfast.

Van een braakliggend terrein tot levendige plek die altijd in ontwikkeling blijft. De Ceuvel is uitgegaan van de kwaliteiten (en beperkingen!) van de locatie, sluit aan op ontwikkelingen in de stad maar is zelf ook voortrekker van innovatie. Hiermee is het een prachtig voorbeeld van de kracht van Placemaking waar we nu met veel plezier dagelijks aan herinnerd worden. Kom langs voor koffie of een rondleiding en ontmoet onze mede-huurders: 

– Jeroen Pieterse, financieel adviseur culturele en maatschappelijke projecten
Julien Thomas, social designer
Rosa Boesten, filmmaker
– Roos Gerritsma en collega’s/team, lectoraat Urban Tourism and Leisure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top