skip to Main Content

PARK[ing]day Amsterdam – vr 16/09 Stadionplein


In steden over de hele wereld maken kunstenaars, activisten en stedelingen op 16 september publieke parken en andere sociale ruimtes van bestaande parkeervakken. Deze actie vormt onderdeel van een jaarlijks evenement genaamd “PARK(ing) Day – bedacht in door  kunst- en ontwerpstudio Rebar uit San Fransisco in 2005. Sindsdien is het project uitgegroeid tot een wereldwijde bottom-up beweging: PARK(ing) Day 2010 bestond uit meer dan 800 “PARK” installaties in meer dan 180 steden in 30 landen op zes continenten. Dit jaar zal het project uitgroeien naar nog meer stedelijke centra over de hele wereld – waaronder voor het eerst in Amsterdam.

PARK(ing) Day is een “open-source” uitvinding van onafhankelijke groepen over de hele wereld die het project gebruiken om een creatieve, sociale of politieke booschap over te brengen die van toepassing is op hun lokale stedelijke omgeving. Volgens Placemakers daagt een creatieve invulling van parkeerplaatsen uit tot het nadenken over verbeteringen in de stedelijke infrastructuur. Creatief gebruik van een parkeerplaats maakt mensen bewust van hun eigen mogelijkheden om de straat te gebruiken. Bovendien leiden groene plekken in de stad tot minder vervuiling en tot ontmoeting. Door groen krijgen plekken die anders grauw en ongebruikt zouden zijn weer een gebruiksfunctie. Stichting Placemakers creeert een tijdelijke “PARK”-installatie op een parkeerplek –en wijst hiermee op mogelijkheden om op een laagdrempelige manier creatief om te gaan met stedelijke openbare ruimte.

Op 16 september 2011 transformeert Placemakers vanaf 15.00 een van de parkeervakken van het Stadionplein in Amsterdam in een groen verfpark. Geparkeerden, voetgangers en bewoners kunnen hier doorheen lopen om het groen door de stad te verspreiden. Iedereen is uitgenodigd om
door het verfbad te lopen. ‘Spread the park through the city’ met je groene voetstappen! Ontmoet, loop en drink een drankje met elkaar in het park(je) vrijdag vanaf 15.00.

Voor meer informatie over PARK(ing) Day activiteiten in Amsterdam zie placemakers.wordpress.com. Een wereldkaart met alle deelnemende steden is te vinden op de PARK(ing) Day website: parkingday.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top