skip to Main Content

Anders denken, anders doen – Noorderhof Zuid

Placemaking initiatief voor Stadscamping in Noorderhof Zuid - Amsterdam

Door de crisis blijven steeds meer bouwkavels in de stad voor langere tijd braak liggen. Een lege plek in de buurt waar buurtbewoners wellicht mooie plannen voor hebben. Maar hoe zorg je dat bewoners hun plannen ook daadwerkelijk kunnen realiseren? De gemeente Amsterdam heeft de braakliggende terreinen in de stad zichtbaar gemaakt via http://www.gisdro.nl/braakliggende_terreinen/. Tijdens de een bijeenkomst uit de reeks Maatschappelijk Vastgoed – Anders denken, anders doen in Pakhuis De Zwijger, stond één van de braakliggende terreinen in Amsterdam centraal: Noorderhof Zuid. De vraag die werd gesteld aan de aanwezigen: Hoe kan deze grond (tijdelijk) worden getransformeerd om een sociale en mogelijk zelfs economische functie voor de buurt te krijgen?

Noorderhof-Zuid ligt in stadsdeel Nieuw-West: het is het voormalige parkeerterrein van het oude Sloterparkbad in Slotermeer. Na een inleiding over de theorie en praktijk van tijdelijke invulling van braakliggende terreinen door Temp Architecture en een typering van het gebied door Kees Vissers (projectmanager Stedelijke Vernieuwing Nieuw-West), werden de kaders geschept. Noorderhof Zuid kan voor twee jaar tijdelijk worden ingevuld. De locatie is gunstig gelegen op steenworp afstand van de Sloterplas. In de huidige situatie heeft de buurt te kampen met overlast van jongeren die rondhangen op de parkeerplaats.  Na deze eerste verkenning was de zaal aan zet. Een veelzijdig gezelschap van buurtbewoners, ondernemers, initiatiefnemers, architecten en werknemers van het stadseel Nieuw West bogen zich over de vraag welke kansen het huidige gebied te bieden heeft. In zeven groepen werd gebrainstormd om samen te komen tot het beste idee.

Marleen Laverman van Placemakers nam deel aan de brainstorm. De initiatieven liepen uiteen van een idee om graan te verbouwen en wekelijks brood te gaan bakken, tot funsport activiteiten op de naastgelegen plas. Studio Placemakers adviseerde de aanwezigen om twee randvoorwaarden mee te nemen in de ontwikkeling van het initiatief: allereerst moet het initiatief aansluiten bij de wensen van bewoners en aantrekkelijk zijn voor de jongeren die nu zorgen voor overlast in de wijk. Ten tweede is het belangrijk dat het initiatief zichzelf uiteindelijk kan financieren en niet afhankelijk is van subsidie. Het idee waarin de ideeën van de groep en de randvoorwaarden samenkomen is de Stadscamping. Initiatiefneemster Annette van Driel presenteert de Stadscamping waarin een cultureel programma voor en door campingbezoekers en buurtbewoners wordt samengesteld. Het idee werd enthousiast ontvangen door de aanwezige medewerkers van het Stadsdeel Nieuw West en een afspraak met de projectleider voor de braakliggende terreinen wordt ter plekke geregeld. Wij zijn benieuwd wanneer wij voor het eerste onze tent kunnen gaan opzetten op de Noorderhof-Zuid!

Heb jij ook een briljant idee voor de invulling van een braakliggend terrein in de buurt? Wij helpen je graag om het te realiseren! Neemt contact met ons op: info@placemakers.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top