skip to Main Content
Samenwerken Aan Succesvolle Buurtcamping

Samenwerken aan succesvolle buurtcamping

website buurtcamping.001

Afgelopen weekend (16-18 augustus ) werd het Oosterpark omgedoopt tot een camping voor de buurt. Het grote veld transformeerde tot een heuse camping, inclusief douchevoorzieningen en een Park-o-theek waar je niet alleen speel en kampeerspullen kon lenen, maar ook allerlei diensten zoals een flessenpost voor iemands tent. Ruim 200 bewoners uit Amsterdam Oost met talloze verschillen in achtergrond, inkomen of (geloofs) overtuiging kwamen op deze camping gemoedelijk samen. Placemakers organiseerde de camping in samenwerking met een communicatiebureau, productieprofessionals, de inzet van enthousiaste vrijwilligers en verschillende organisaties allemaal uit Oost (onder andere via Voorjebuurt.nl). Placemakers was verantwoordelijk voor de opzet en coördinatie van een programma met lokale activiteiten en het betrekken van een divers kampeerpubliek.

Er waren honderd tentplekken. Placemakers heeft zich ingezet om een zo divers mogelijk publiek aan te trekken – zodat De Buurtcamping ook daadwerkelijk een afspiegeling vormt van de bewoners in Oost. Een deel was gereserveerd voor mensen die normaal niet op vakantie kunnen. Mede door een samenwerking met stadspas konden zij  gratis kamperen. Voor wie geen tent of slaapzak had werden spullen geregeld via onder andere buurtplatform Peerby. Een ander deel van de plekken was gereserveerd voor vrijwilligers, die zich in hebben gezet tijdens de opbouw, als ontvangstdame of het organiseren van een activiteit. Daarnaast werden zij beloond met Makkies – een alternatief geldmiddel dat je kan verdienen en gebruiken in Oost. Via de Regenboog groep zetten ook verschillende ‘echte’ parkbewoners  zich in bij de opbouw en het netjes houden van de camping.

Ook de vrienden van Sisa Mathilde waren present met een grote tent. Ze organiseerden Surinaamse spelletjes en verzorgden een heerlijke BBQ. Ook konden kampeerders kiezen voor een van de gerechten van thuiskoks uit Oost die waren gevonden via de site van Thuisafgehaald zoals een bulgursalade of gevulde pannenkoeken. Gasten kregen ook korting bij horeca ondernemingen en musea uit de buurt zoals het Tropenmuseum. Placemakers en Feye van Olden van Buurtproject waren betrokken om programma te maken voor en door mensen en organisaties uit de buurt. Het Oosterpark biedt alles wat je op een camping verwacht: tennisbanen, voetbalveld, podium voor (akoestische) muziek, jeu de boules en een peuterbad. Tijdens De Buurtcamping deden we aan Placemaking door samen met de buurtkampeerders de bestaande onderdelen van het park op een nieuwe manier te gebruiken. Door binnen de thema’s natuur, cultuur en sport/spel verschillende activiteiten aan te bieden die gebruik maakten en de nadruk legde op het diverse Oosterpark. Zo waren er hardloopclinics van Rich Running, tennislessen, KUBB en voetbaltournooitjes. De hele dag door waren er ook allerlei wandelingen door het park, van zintuigen -en bomenwandeling tot een vleermuizentocht. ‘s Avonds bij het kampvuur waren er muziekoptredens en een geweldige Vuur&Draak optocht van Pretvormer. Naast deze activiteiten kwam er allerlei spontaan programma op gang, zoals yogales, voorlezen en volleybal.

De reacties van bezoekers en campinggasten waren overweldigend: positief en vol waardering. Op naar meer edities van De Buurtcamping!

Voor een impressie zie het filmpje van Groot in Oost: http://www.youtube.com/watch?v=E-a8wwmmytc&feature=youtu.be

website buurtcamping.002

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top