skip to Main Content
Ontwerp Workshop Jan Eef Feestverlichting Met De Buurt

Ontwerp workshop Jan Eef feestverlichting met de buurt

IMG_4704De feestverlichting van de Jan Eef – gekleurde lichtsnoeren omhuld met lege jerrycans – is een hot item. Óf mensen vinden het fantastisch, óf ze hebben er een hekel aan: er lijkt geen tussenweg. Om de buurt tegemoet te komen heeft Geef om de Jan Eef aan Placemakers gevraagd een workshop te geven om samen met de buurt tot goede, gedragen oplossingen te komen voor de verlichting volgend jaar. Op een zonnige wintermiddag verzamelden een stuk of twintig bewoners en geïnteresseerden zich in de grote opblaasbare bubbel op het Mercatorplein en gingen aan de slag met een brainstorm onder leiding van ontwerpbureau KNOL en Placemakers.

De afgelopen weken is er een moodboard door de buurt gegaan om ideeën te verzamelen voor een lichtplan. Een opmerking die ook tijdens de workshop veel gehoord werd, is dat de jerrycans ’s avonds mooi zijn, maar overdag niet. Het spanningsveld tussen voor- en tegenstanders van de jerrycanverlichting lijkt symbolisch voor de samenstelling van de buurt: veel mensen die er al jaren wonen willen veelal traditionele verlichting en vinden de jerrycans ‘goedkoop’ staan, terwijl verschillende ‘nieuwe’ bewoners innovatie juist belangrijk vinden. Zij benadrukken dat het upcycle karakter van de jerrycans symbool staat voor de Jan Eef, buurtgemaakt en duurzaamheid. Ook tijdens de workshop werden deze tegenstellingen duidelijk merkbaar. Desalniettemin gingen divers samengestelde groepjes aan de slag met knippen en plakken met sfeerbeelden van verlichting, kleuren en materialen.

Tijdens de presentaties blijkt dat men het er over eens is dat het verlichting voor en van de buurt moet zijn. Verder heeft een groep als slogan ‘Jan Eef beweegt’; zij raden aan om beweging in het lichtplan te brengen. Ook zijn er groepen met de suggestie om qua lijnenspel aan te haken bij de Amsterdamse School. Verder wordt kleur genoemd als belangrijk element, vanwege de kleurrijke buurt en omdat je je daarmee onderscheidt van de gangbare witte en gele lampjes elders.

Vervolgens kijken we naar mogelijkheden voor hergebruik van de bestaande elementen. Placemakers benadrukt dat het niet perse helemaal nieuwe feestverlichting hoeft te worden, het kan ook vernieuwde verlichting zijn. Vrolijke, warme lampjes zijn er immers al, wellicht kunnen de jerrycans aangepast worden zodat ze er overdag ook mooier uitzien. 80 % van de tegenstanders vindt de jerrycans namelijk vooral overdag lelijk – en niet ‘s avonds met de gezellige kleurtjes. KNOL geeft voorbeelden van wat er zou kunnen met de jerrycans – van beplakken met geometrische vormen (die zowel oosters als art deco-achtig ogen) tot motieven of voorzien van gekleurde stipjes of aankleden met kralen of kristallen. De firma Light2000 denkt mee over de haalbaarheid. Volgens hen is kleur goed te doen of kunnen er elementen worden uitgelaserd, waardoor de jerrycans eleganter ogen.

Tijdens de workshop is volop inspiratie gegenereerd. Later dit jaar brengen KNOL en Placemakers de ideeën terug tot 3 concrete ontwerpvoorstellen. Deze worden op de Jan Eef-website en Facebook gezet, zodat door iedereen gestemd kan worden.

IMG_4708

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top